5 produktai, kuriuose baltymų daugiau nei mėsoje

Įdomybės

5 produktai, kuriuose baltymų daugiau nei mėsoje

Pastaruoju metu baltymams (proteinui) skiriama daug dėmesio, ypač juo domisi žmonės, kurie neseniai atsisakė mėsos. Daugelį domina klausimas dėl augalinių baltymų visavertiškumo ir kiekio, kurį reikia suvartoti, norint visiškai aprūpinti organizmą.

Yra gerų žinių: viename patiekale visai nebūtina kombinuoti įvairių baltymų rūšių (pvz., pupeles ir ryžius), pakanka valgyti tam tikrus produktus, kuriuose jų yra daugiausia.

Svarbu suprasti, kad baltymų kiekis gramais nėra svarbiausias dalykas planuojant racioną. Daug svarbiau žinoti, kokį procentą bendrame produkto kaloringume sudaro baltymai.

Pavyzdžiui, jautienoje ir gyvuliniuose produktuose yra didelis kiekis baltymų, bet juose taip pat gausu gyvulinių riebalų, sukeliančių cholesterolio perteklių, ir daugiausia kalorijų.

O augaliniuose produktuose yra mažiau kalorijų, bet daugiau įvairių aminorūgščių, iš kurių mūsų organizmas formuoja visavertį baltymą, o proteino procentas, tenkantis tokiam kalorijų kiekiui, yra gerokai didesnis.

1 uncijoje (28 g) jautienos yra 7 g proteino ir 75 kcal.

Palyginkime tai su augaliniais variantais, kurie jūsų organizmui suteiks daugiau naudos.

Papasakosime apie 5 produktus, kuriuose baltymų daugiau nei jautienoje ir vienam kalorijų vienetui tenka daugiau proteino.

1. Spirulina

65 proc. šios melsvadumblių rūšies sudaro baltymai – rekordinis kiekis iš visų žinomų produktų. Iš 1 arbatinio šaukštelio jūs gausite 4 g baltymų!

Spirulina taip pat puikus geležies šaltinis – 1 arbatiniame šaukštelyje yra 80 proc. rekomenduojamos paros normos. Jeigu jums nepatinka spirulinos kvapas, pabandykite įmaišyti jos į tirštus kokteilius. Be visų išvardytų privalumu, joje taip pat gausu B grupės vitaminų, baltymų, geležies ir kitų gyvybiškai svarbių mineralų.

Be to, spirulina skatina organizmo šarminimą ir sumažina uždegiminių procesų aktyvumą.

2. Špinatai

Špinatuose yra 51 proc. baltymų (viename puodelyje – maždaug 5 g ir 30 kcal). Tai puikus geležies ir vitamino C šaltinis, be to, jiems būdingas neutralus malonus skonis.

Visų mėgstamuose žalumynuose gausu folio rūgšties – itin svarbaus vitamino moterims, kuris atsako už jėgą, smegenų funkcijas ir reprodukcinę sveikatą. Paprastas būdas gauti 10 g lengvai pasisavinamo proteino – įdėti špinatų į tirštąjį kokteilį, salotas, padažą ar sriubą.

3. Kanapių sėklos

Kanapės – vienas geriausių ir paprasčiausių produktų, kuriame gausu aminorūgščių.

Vos 2 valgomuosiuose šaukštuose sėklų yra 10 g baltymų ir didelis kiekis ląstelienos, o daugiausia kalorijų atitenka būtent proteinui ir polinesočiosioms riebalų rūgštims omega-3 ir omega-6, kurioms būdingos cholesterolio mažinimo funkcijos.

Kanapių sėklose daug magnio, tad jos šarmina organizmą, gerina nuotaiką ir suteikia energijos.

Be to, vos 1 valgomasis šaukštas sėklų aprūpins jus 45 proc. rekomenduojamos paros normos geležies. Sėklų galima dėti į tirštuosius kokteilius, desertus, rytinę avižinę košę ir netgi kepinius, sumaišius su įprastais miltais.

4. Brokoliai

Tai gali pasirodyti keista, bet brokoliuose iš tiesų daugiau baltymų nei jautienoje: 4,5 g 30 kcal.

Be to, brokoliai turtingi aminorūgščių, ląstelienos, nuotaiką gerinančio vitamino B6. Jie pirmauja tarp visų daržovių pagal antioksidacines savybes. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti keista, kad brokoliuose baltymų iš tikrųjų daugiau nei jautienoje – 4,5 g 30 kcal.

5. Migdolai, migdolų ir kitų riešutų sviestas

Migdoluose ir migdolų svieste yra 7 g proteino (30 kcal, 2 valgomieji šaukštai). Šie riešutai naudingi dėl juose esančių naudingų riebalų ir vitamino E, kalcio ir magnio. Ir, nepaisant jų gana didelio kaloringumo, JAV Žemės ūkio ministerija rekomenduoja juos vartoti kaip nepakeičiamą baltymų šaltinį.

Derinkite visus šiuos produktus gamindami skaniuosius žaliuosius kokteilius ir salotas. Aprūpinkite savo organizmą naudingomis medžiagomis.

Šaltinis

 

Patiko? Pasidalink tai su draugais!
error0