Tuti.lt

Tavo laisvalaikis internete

Imbierinių meduolių namelio receptas

Nedideliam, maždaug 12×15 cm dydžio, nameliui prireiks:

Tešlai: 500 g miltų, 200 g medaus, 200 g cukraus, 2 kiaušinių, 100 g sviesto (arba margarino), 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, 2 šaukštelių imbiero (galima papildomai dėti ir kitų meduoliams skirtų prieskonių).

Glaistui: 200 g cukraus pudros, 1 kiaušinio baltymo, šiek tiek citrinų sulčių.

Ruošiant meduolių tešlą į puodą dėkite medų, cukrų, sviestą – viską šildykite ant ugnies, nuolat maišykite. Kai masė suskystėja ir tampa tolygi, nuimkite puodą nuo ugnies, leiskite jo turiniui atvėsti. Tuomet įmuškite kiaušinius, pilkite persijotus miltus, kepimo miltelius, imbierą ir kitus prieskonius. Viską gerai išmaišykite. Paruoštą tešlą mažiausiai dviem valandoms dėkite į šaldytuvą atvėsti (geriausia ją pasiruošti iš vakaro ir šaldytuve palaikyti per naktį – tada bus lengviau formuoti norimas formas).

Kol tešla laikoma šaldytuve, galite užsiimti namelio (ar bet kokios kitos norimos konstrukcijos) „projektavimu“. Pirmiausia jums reikės namelio sienų, stogo, taip pat pagal poreikį galima namelį papildyti kamino, tvoros, langų ir kitų detalių formomis. Jas iškirpkite iš storesnio kartono. Pagal jas galėsite iš tešlos minkyti namelio konstrukcijas.

Tešlą ant miltais pabarstytos lentos reikėtų minkyti iki maždaug 4 mm storio lakšto. Tam, kad tešla neliptų, nuolat ją apibarstykite miltais. Paruoštus meduolius dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 minučių, kol gražiai paruduos.

Iškeptus meduolius palikite atvėsti. Tuomet galima imtis namelio statybos ir puošybos. Tam reikia pasiruošti glajų – išplakti kiaušinio baltymą su cukraus pudra ir šiek tiek citrinos sulčių. Glajus naudojamas atskiroms namelio dalims sulipdyti. Jam sustingus, belieka užsiimti namelio papuošimu. Tam tereikia pasitelkti savo fantaziją ir kūrybą. Viziją išpildyti galite naudojant maistiniais dažais nuspalvintą glajų, įvairius spalvotus saldainius ir pan. Puiki kalėdinė dekoracija, gardėsis, o galbūt ir dovana artimiesiems – paruošta!

62