Naujausio tyrimo išvadose paskelbta, kodėl kavą verta gerti kasdien

Įdomybės

Naujausio tyrimo išvadose paskelbta, kodėl kavą verta gerti kasdien

Priežastys gerti kavą:
1. Kava yra pagrindinis antioksidantų šaltinis.
2. Vien kavos aromatas gali sumažinti streso lygį.
3. Kava naudinga tavo kepenims (ypač jei tu vartoji alkoholį).
4. Kava gali palengvinti Parkinsono ligos simptomus.
5. Kava daro tave laimingu.
6. Kava moterims mažina riziką susirgti odos vėžiu.
7. Kava padeda pasiekti sėkmę sporte.
8. Kava mažina antro tipo diabeto riziką.
9. Kava ilgina smegenų darbą.

13 metų trukęs tyrimas atskleidė: per dieną išgerti keli puodeliai arbatos ar kavos apsaugo nuo širdies ligų, rašo BBC.

Šis, Nyderlanduose atliktas tyrimas, papildė jau turimą informaciją apie populiariausių karštųjų gėrimų teigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Teigiama, kad kasdien išgėrę daugiau nei šešis puodelius arbatos, tikimybę susirgti širdies liga sumažina trečdaliu. Ši išvada padaryta ištyrus 40 tūkst. žmonių.

Kasdien išgeriantys 2–4 puodelius kavos taip pat sumažina tikimybę susirgti širdies ligomis. Tačiau apsaugojamasis kavos poveikis baigiasi su keturiais puodeliais kavos per dieną. Visgi pažymima, kad net ir išgeriančių tokį kiekį kavos, mirties priežastimi insultas ar vėžys tampa ne dažniau nei susilaikančių nuo didelio kiekio kavos.

Olandai geria kavą su nedideliu kiekiu pieno, o juodą arbatą be pieno. Nevienareikšmiškai vertinama tai, ar pienas iš esmės paveikia polifenolį, kuris, kaip manoma, yra vertingiausia arbatos medžiaga.

Kava turi ypatybių, teoriškai galinčių tuo pat metu padidinti ir sumažinti sveikatos riziką. Kava gali padidinti cholesterolio kiekį, tačiau tuo pat metu apsaugoti nuo širdies ligų. Amerikos Širdies asociacijos žurnalas pranešė, kad kasdien išgeriantys 2–4 puodelius kavos, tikimybę susirgti širdies ligomis sumažina 20 proc.

“Tai gera naujiena mėgstantiems arbatą ar kavą. Šie gėrimai teikia naudą širdžiai, nesukeldami rizikos numirti nuo kurios nors kitos, šių gėrimų iššauktos, ligos”, – teigia profesorius Yvonne van der Schouw, vadovavęs atliktam tyrimui.

Savo ruožtu Didžiosios Britanijos Širdies fondo vyresnioji seselė Ellen Mason sakė: “Šis tyrimas suteikia daugiau svorio įrodymams, kad saikus arbatos ir kavos gėrimas nepavojingas daugeliui žmonių ir net gali sumažinti širdies ligų tikimybę. Tačiau verta atminti, kad norint išties apsaugoti savo širdį, reikia stengtis sveikai gyventi”.

E.Mason taip pat pridūrė, kad kavos gėrimas su cigarete rankoje panaikina bet kokį teigiamą kavos poveikį organizmui. Tuo tarpu arbatos gėrimas valandų valandas sėdint priešais televizorių ir visiškai nesimankštinant, taip pat vargu ar suteiks kokios nors naudos organzimui.

Jei moterys per dieną išgeria bent du puodukus kavos, joms rizika susirgti gimdos vėžiu yra mažesnė, rodo Švedijoje atliktas tyrimas.

Kavos su kofeinu vartojimas gimdos vėžio tikimybę ypač sumažino antsvorio turinčioms ir nutukusioms moterims, pažymi viena tyrimo autorių Emilie Friberg iš Stokholomo Karolinska instituto.

Mokslininkai du kartus užfiksavo, kiek kavos suvartoja 60634 švedės, kurios 1987-90 metais pateko į nacionalinę mamografijos programą. Antroji mitybos apklausa atlikta 1997 metais.

Vidutiniškai per 17 metų trukmės stebėseną gimdos vėžiu susirgo 677 moterys (maždaug 1 procentas), o vidutinis susirgusiųjų amžius buvo 67 metai.

Nustatyta, kad du ar daugiau puodukų kavos per dieną išgeriančioms moterims rizika susirgti gamtos vėžiu buvo žymiai mažesnė palyginti su tomis moterimis, kurios kavos išgerdavo mažiau.

Be to, kiekvieną papildomą kavos puoduką per dieną mokslininkai susiejo su 10 procentų mažesne gimdos vėžio rizika, praneša „Reuters Health“.

Tačiau didžiausią poveikį kavos vartojimas turėjo antsvorį turinčioms arba nutukusioms moterims, rašo mokslininkai tyrimo ataskaitoje, kurią paskelbė žurnalas „International Journal of Cancer.“

Kiekvienas papildomas kavos puodukas gimdos vėžio riziką antsvorio turinčioms moterims sumažino 12 procentų, o nutukusioms – 20 procentų.

Mokslininkai mano, kad kava turi įtakos cukraus kiekiui žmogaus kraujyje, riebalų ląstelėms, estrogenams – visa tam, kas turi įtakos gimdos vėžiui.

Kartu jie pripažįsta, kad reikia atlikti daugiau panašių tyrimų, ypač atsižvelgiant į kavos be kofeino vartojimą, kad būtų galima pačios kavos poveikį atskirti nuo kofeino poveikio.

BALSUOK UŽ STRAIPSNĮ
[Iš viso: 0 Vidutinis: 0]
Patiko? Pasidalink tai su draugais!
error
0