Tuti.lt

Tavo laisvalaikis internete

Ryžiai – itališki, grybai – lietuviški: visame pasaulyje išpopuliarėjusio rizoto legenda

20 minučių – tik tiek užtruks šio patiekalo, kuris dažnai vadinamas „karališkuoju“, pagaminimas. Jau visame pasaulyje pamiltas itališkasis rizoto šiandien vis dažniau gaminamas ir lietuvių restoranuose, tuo tarpu laiko pritrūkę žmonės jį taip pat renkasi greitiems pietums ar vakarienei. Iki šiol dvejojančius išbandyti šį patiekalą, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai ragina nepabijoti ir įsileisti į savo namus itališkos virtuvės kvapus.

Ryžiai kitaip

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad vasaros sezonu daug žmonių atsigręžia į sveiką gyvenseną ir renkasi lengvesnius patiekalus. Tai lemia ir pasikeitusius pirkėjų įpročius, norą įsigyti sveikesnių produktų, dažniau užkandžiauti ne greito maisto restoranuose, o vietoje to savo namų virtuvėse gamintis daugiau organizmui vertingų maisto medžiagų turinčių patiekalų.

„Pasaulinėje rinkoje pastebimas ryžių pardavimų augimas, todėl džiaugiamės, kad ir mūsų lankytojai gali rinktis tarp įvairios produkcijos mūsų prekybos tinklo parduotuvių lentynose. Pirkėjams mes siūlome platų sveikų produktų asortimentą, kuriame galima rasti įvairiausių rūšių ryžių – raudonųjų, juodųjų, plikytų bei, žinoma, apvaliųjų, ypatingai tinkančių rizoto gamybai“, – sako E. Dapkienė.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad rizoto gamyba gali būti prilyginama menui ir reikalauja įgūdžių, tačiau virtuvėje susidūrus su sunkumais neverta nuleisti rankų, nes patiekalo skonis atperka visas pastangas. Anot jos, svarbu, kad verdant ryžius rizotui, jie nesuliptų. Šią, dažnai net ir pradedantiesiems šefams kylančią problemą galima išspręsti labai paprastai – virimui tereikia skirti lygiai 16 minučių, o tuomet ryžius iškart išimti iš puodo.

„Ryžiai ne tik padeda subalansuoti norimą kūno svorį, bet ir apsaugo nuo lėtinių ligų, palaiko energiją ir atkuria glikogeno lygį po sporto treniruočių. Taip pat glitimo neturintys apvalieji ryžiai yra puikus pasirinkimas jo netoleruojantiems žmonėms. Taigi, vakarienei ar pietums pasirinkus gaminti rizotą sugaišite ne tik nedaug laiko, bet pritaikę įvairius ingredientus apdovanosite savo organizmą visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis bei vitaminais“, – sako B. Baratinskaitė.

Pašnekovė priduria, kad rizotą galima gaminti su mėsa, grybais, krevetėmis, daržovėmis, o tai atveria visas galimybes eksperimentams virtuvėje. Taip pat, anot jos, svarbiausia, vos pagamintą rizotą iš karto suvalgyti, kol šis dar nespėjo atšalti. Pastovėję ilgesnį laiką apvalieji ryžiai sulimpa ir taip patiekalas praranda savo pirminį skonį.

21