Tuti.lt

Tavo laisvalaikis internete

Bulvių gratino receptas

Reikės (6 porcijoms):

  • 1,5 kg bulvių, 700 ml riebios grietinėlės,
  • 300 ml pieno,
  • 30 g sviesto, šiek tiek druskos ir šviežiai maltų pipirų.

Gaminimas:

Sumaišykite pieną su grietinėle ir supylę į puodą, virkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių, o po to nukelkite ir palikite pusvalandžiui atvėsti. Tuo metu gerai nuplaukite bulves, jas nuskuskite, supjaustykite 2–3 milimetrų storio riekelėmis ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio skiaučių, kad susigertų drėgmė ir krakmolo perteklius. Kepimo indo dugną ir sieneles dosniai ištepkite sviestu ir pradėkite sluoksniuoti: pirmiausia išklokite lygų bulvių sluoksnį, užberkite ant jo žiupsnelį druskos ir pipirų bei užpilkite pieno ir grietinėlės mišiniu taip, kad jis būtų apsemtas. Procesą kartokite iki tol, kol užsipildys kepimo indas. Po to uždėkite sviesto gabaliukus ant susluoksniuoto viršaus, uždenkite kepimo indą kepimo folija ir įdėkite į iki 150 °C temperatūros įkaitintą orkaitę. Patiekalą kepkite 1,5–2 valandas, o paskutiniąsias 10 kepimo minučių kepimo temperatūrą padidinkite iki 200–220°C ir nuimkite foliją, kad apskrustų užkepėlės viršus.

Šią bulvių užkepėlę galite valgyti kaip pagrindinį patiekalą arba patiekti ją kaip garnyrą prie mėsos kartu su salotomis.

Pieną galite keisti keliais šaukštais grietinės, o įprastą sviestą – „Ghee“ sviestu.

Jeigu nuspręsite likti prie originalaus recepto, jam naujų skonių suteikti gali į pieno ir grietinėlės mišinį įberti čiobreliai, kmynai, aitrus kuminas, rozmarinas, česnako skiltelės, muskatas, džiovinti ar kepinti grybai, pavyzdžiui, baravykai. Tik užvirtą pieną su grietinėle reikės supilti į kokteilinę ar trintuvą ir sutrinti iki vientisos masės.

Užkepėlės viršų galite pabarstyti kietuoju, puskiečiu, fermentiniu, pelėsiniu ar kitu jūsų mėgstamu sūriu, o pagardui naudoti tokiu ingredientus kaip apkepinti svogūnai, porai, rūkyta šoninė ar mėsos gabaliukai.

109