Tuti.lt

Tavo laisvalaikis internete

Cepelinų diena: kaip pagaminti skanius ir neištižusius didžkukulius?

Šį sekmadienį devintą kartą švęsime Pasaulio cepelinų dieną. Ši diena pradėta švęsti visame pasaulyje nuo 2014-ųjų vasario, Amerikos lietuvio Jono Vaičiūno iniciatyva. Cepelinų dieną visi raginami kartu su šeima gaminti ir skanauti šį patiekalą. Nacionaliniu patiekalu tapęs valgis, pasirodo, yra gan naujas visose Lietuvos etnografinėse virtuvėse, tačiau, anot etnologų, jau spėjo užimti lyderio poziciją. TUTI.LT siūlo pasigaminti pačius skaniausius cepelinus.

Prieš 10 metų JAV lietuvių iniciatyva pradėta švęsti Pasaulio cepelinų diena. Šiemet ji bus minima vasario 5-ąją. Kavinėse šis patiekalas kelis dešimtmečius populiarumu nenusileidžia kitiems, tačiau pastebima, kad namuose cepelinai gaminami vis rečiau.

Nors dažnai šis valgis įvardijamas lietuvių nacionaliniu patiekalu, vis tik jis atkeliavo iš Vokietijos. Jau pats pavadinimas „cepelinai“ rodo, kad tai yra ne lietuviškas žodis.

Lietuvoje pirmieji didžkukulių receptai pasirodė tarpukariu, trečiajame dešimtmetyje, o populiarėti pradėjo tik po karo. Pirmoje lietuviškoje receptų knygoje cepelinų net nerasime.

Rekomenduojame išbadyti šiuos receptus:

Cepelinai kitaip

Patys skaniausi cepelinai pagal mamos receptą

Tradiciniai tarkuotų bulvių cepelinai su kalakutiena

Močiutės cepelinai su mėsa

 

2 016