Tuti.lt

Tavo laisvalaikis internete

Gudrybės, kurios padės greitai nulupti vaisius ir daržoves

Tam, kad netektų ilgai vargti šalinant žievelę nuo vaisių ir daržovių, pateikiame patarimus, kurie padės pagreitinti nulupimo procesą:

  • Bulvių lupimas gali užtrukti, tad tam, kad šias daržoves nuluptumėte greitai ir lengvai, verta pasinaudoti šia gudrybe: neluptas bulves išvirkite, o iš karto po virimo 5–10 sekundžių įdėkite jas į ledinį vandenį. Kai nusunksite vandenį, bulvių odelė bus tokia minkšta, kad galėsite ją pašalinti akimirksniu. Šis patarimas tinka ir batatų žievelei nulupti.
  • Greitam česnakų nulupimui puikiai pasitarnaus stiklainis ar dubuo su dangteliu – sudėjus česnaką į uždarą indą, jį rankose kratykite tol, kol nusilups žievelė.
  • Svogūno lukštus pašalinsite lengviau, jei pirmiausia svogūną perpjausite pusiau, o akių dirginimo išvengsite lupdami svogūną po tekančio vandens srove.
  • Apelsinus greitai nulupti galite naudodami peilį ir šaukštą. Peiliu padarykite nedidelį pjūvį apelsino žievelėje, o tuomet šaukštą įterpkite tarp žievės ir minkštimo ir taip nulupkite vaisių.
  • Ploną odelę turinčius vaisius, pavyzdžiui, persikus ir pomidorus nulupsite lengviau, jei prieš tai juos maždaug 30 sekundžių įdėsite į verdančio vandens vonelę.
  • Vaisiai ir daržovės su storesne odele, pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai, melionai ar moliūgai nulupami greičiau ir patogiau, jei prieš lupimą yra perpjaunami pusę ar supjaustomi ketvirčiais.
  • Daugeliui kivio lupimas – tikras iššūkis. Juk odelė labai plona, o minkštimas – sultingas. Greitai ir efektyviai šį vaisių nulupsite su šaukštu – kaip ir lupant apelsiną, reikia nupjauti kivio galus ir įterpti šaukštą tarp odelės ir minkštimo.
  • Storą mango odelę lengvai pašalinti galite su stikline – nupjaukite mango galus ir su stikline atskirkite minkštimą nuo odelės.
235