Ispaniškas omletas
Daugelis mėgsta kiaušinienę pagardinti kumpiu, tačiau Ispanijoje į ją mėgstama įdėti ir bulvių. Skamba neįprastai, bet ispaniško omleto su kumpiu ir bulvėmis skonis – tiesiog nepakartojamas.
Šiam patiekalui prireiks:
- ~625–650 ml alyvuogių aliejaus;
- 5–6 šviežių lietuviškų vidutinio dydžio bulvių;
- 1 didelio svogūno;
- 6 kiaušinių;
- 6 riekelių vytinto kiaulienos kumpio;
- 1,5 a. š. druskos.
Gaminame:
Nuskuskite bulves ir perpjaukite jas išilgai į keturias dalis. Supjaustykite jas ir svogūną plonomis riekelėmis.
Į aukštesnę keptuvę supilkite alyvuogių aliejų, įkaitinkite iki vidutinės kaitros. Sudėkite supjaustytas bulves ir svogūnus taip, kad aliejus juos apsemtų. Jei aliejaus trūksta, įpilkite jo dar. Įberkite druskos ir, retkarčiais pamaišydami, kepkite apie 10 minučių, kol bulvės suminkštės. Stenkitės jų neperkepti, kad neištižtų.
Iškeptas bulves ir svogūnus perkoškite per sietelį, atvėsinkite. Kol viskas vėsta, dubenyje išplakite kiaušinius, įberkite druskos. Susmulkinkite vytintą kumpį ir, kartu su iškeptomis bulvėmis bei svogūnu, sudėkite į kiaušinio plakinį.
Į įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus. Supilkite produktų plakinį ir kepkite virš vidutinės kaitros ugnies, kol omletas pradės tirštėti ties kraštais. Kepdami mentele vis atstumkite omletą nuo keptuvės kraštų, pajudinkite keptuvę, kad patiekalas neprikeptų.
Ant keptuvės viršaus užvožkite lėkštę ir staigiu judesiu apverskite keptuvę, kad omletas įkristų į lėkštę. Švelniu judesiu grąžinkite apverstą omletą į keptuvę ir dar 4–5 minutes jį kepkite.
Iškeptas omletas turi būti minkštas, tačiau įsmeigus į vidurį medinį smeigtuką ir jį ištraukus, jis turi būti švarus. Patiekalą patiekti galite su pomidorais, agurkais ir kitomis šviežiomis daržovėmis.