Kaip prižiūrėti peilius: patarimai, kurie užtikrins ilgesnį tarnavimo laiką
Daugelis galėtų sutikti, jog svarbiausias įrankis virtuvėje – geras peilis. Bet ar žinote, kaip reikia juos prižiūrėti, kad virtuvėje šie įrankiai tarnautų kuo ilgiau? Vien galąsti nepakanka – norint, kad peiliai kuo ilgesnį laiką išliktų kokybiški, reikia ir juos tinkamai plauti bei išsirinkti gerą pjaustymo lentelę.
Negaląskite per dažnai
Jei norite, kad peilis ilgiau tarnautų ir jo nereikėtų dažnai galąsti, pasinaudoję peiliu, jį plaukite rankomis, venkite dėti į indaplovę. Indaplovėje naudojamame įrankių krepšelyje jie liečiasi vienas su kitu, be to, peilį gali neigiamai paveikti naudojamos plovimo priemonės.
Nusausinkite
Plaunant peilį, svarbu nepamiršti jo rankenos – įvairios maisto dalelės ir bakterijos gali kauptis būtent ten. Iškart nušluostykite nuplautą peilį šluostele ar popieriniu rankšluosčiu. Ant palikto džiūti įrankio kaupiasi bakterijos bei formuojasi rūdys. Atrodo smulkmena, bet ji reikšmingai prisidės prie jūsų peilių ilgaamžiškumo!
Geležtę ypatingai veikia rūgštis
Jei pjaustėte rūgšties turinčius produktus, tokius kaip citrinas, svogūnus, pomidorus, nedelskite ir įrankį nuplaukite vandeniu bei muilu. Nors tokia rūgštis nėra stipri, ji vis tiek veikia peilio geležtę – su laiku ant jos gali pradėti formuotis rūdys.
Tinkama lentelė – taip pat svarbu
Svarbu pasirinkti tinkamas pjaustymo lenteles. Iš parduotuvėse siūlomų medinių ir plastikinių lentelių patariama rinktis tas, kurios yra minkštesnės. Taip peilio geležtė ilgiau išliks aštri!
Laiku galąskite peilius
Nesinaudokite atbukusiu įrankiu – taip kur kas pavojingiau, nes susižeidus buku peiliu, žaizdos gyja lėčiau, be to, darbuotis tokiu peiliu sudėtingiau.